Vsak tretji petek v novembru že tradicionalno praznujemo dan slovenskega zajtrka, ko naj bi zjutraj zaužili kruh, maslo, med, mleko in jabolka – osnovna živila tradicionalnega slovenskega zajtrka. Pomembno je, da so živila pridelana v Sloveniji, še bolje lokalno, z nam bližnjih kmetij, saj je glavni cilj projekta poleg ozaveščanja o pomembnosti uravnotežene prehrane, tudi podpora slovenskim pridelovalcem hrane.
Leta 2024 pa je nastopila pomembna sprememba – prvič bomo namreč poleg dneva Tradicionalnega slovenskega zajtrka (15. 11. 2024), obeležili Teden slovenske hrane, ki bo trajal od 11. do 17. novembra. Ves teden bodo potekale aktivnosti za spodbujanje tradicionalnih slovenskih jedi in ozaveščanje o prednostih lokalne oziroma slovenske hrane.
V Naturetini bogati zbirki receptov, ki jih največkrat zasnujejo znani slovenski kulinarični ustvarjalci, se najde obilico tradicioalnih slovenskih jedi, ali pa takšnih, ki naše domače jedi pripravijo na malo drugačen, modernejši način.
V podporo projektu smo za vas pripravili bogat jedilnik za kosila s slovenskimi jedmi – za vsak dan v Tednu slovenske hrane. Odkrijte jedi in recepte za prirpavo na priloženih povezavah.
Ponedeljek, 11. 11. 2024
Predjed: Hrenov jajčni namaz na popečenih kruhkih
Glavna jed: Segedin iz pečice
Sladica: Zavitek s skuto in borovnicami
Torek, 12. 11. 2024
Predjed: Grahova juha
Glavna jed: Idrijski žlikrofi s hrenom
Sladica: Gratnirane palačinke z bogatim nadevom iz kisle repe
Sreda, 13. 11. 2024
Predjed: Slane rolce z bogatim nadevom iz kisle repe
Glavna jed: Primorska jota
Sladica: Slivin drobljenec
Četrtek, 14. 11. 2024
Predjed: Cvetačna juha z lečo
Glavna jed: Kisla repa z matevžem in klobaso
Sladica: Skutni cmoki z marmeladnim nadevom
Petek, 15. 11. 2024
Predjed: Obloženi kruhki s skuto in marmelado
Glavna jed: Ričet
Sladica: Pečena jabolka v testu, z mareličnim džemom
Pa dober tek!