Orientalska

Turška poširana jajca malo drugače

Čas kuhanja: 30 min

Če ste kdaj potovali v Turčijo, ste gotovo že poskusili znana turška poširana jajca, ali pa ste resept zanje morda zasledili na katerem od družbenih omrežij, saj gre za zelo priljubljen recept. Lotila se ga je tudi Nina Zorčič, a njegovo osnovo še obogatila. Bogatemu zeliščnemu jogurtu je namreč dodala še popraženo vloženo papriko, ki poskrbi za nov nivo okusov. Če ste ljubitelj jajčnih jedi, je tale zajtrk gotovo za vas!

Sestavine

Jogurt:

  • 500g grškega jogurta
  • 2 stroka česna, drobno nasekljana
  • 1 jedila žlica posušenega kopra (ali svežega, v kolikor ga imate)
  • 1 jedilna žlica limoninega soka

 

Začinjeno maslo s papriko:

  • 80g masla
  • 1 jedilna žlica sladke rdeče paprike v prahu
  • 1 čajna žlička ostre rdeče paprike ali čilija
  • 1/4 čajne žličke kumine
  • 2 jedilni žlici paradižnikovega koncentrata
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 2 pečeni papriki Natureta

 

Poširana jajca:

  • 3 jedilne žlice jabolčnega kisa
  • 4 srednje velika jajca

 

Dodatki:

  • sveža bazilika, nasekljana
  • koper
  • popečeni kruhki

Postopek

  1. Vse sestavine za jogurt zmešajte v skledici in postavite na stran na sobno temperaturo.
  2. V ponvi stopite maslo, ko zavre dodajte začimbe in premešajte. Pražite par minut, nato dodajte paradižnikov koncentrat in ponovno premešajte. Kuhajte par minut, nato dodajte pečeno papriko, narezano na trakce. Premešajte, zalijte z oljem in odstavite.
  3. Na visokem ognju zavrite lonec z večjo količino vode. Preden voda zavre, vlijte 3 jedilne žlice kisa. Ko voda zavre, znižajte ogenj, da voda več ne brbota, nato s kuhalnico v eni smeri krožite, da ustvarite vrtinec na sredini. Odstranite kuhalnico in v sredino posode v vrtinec počasi vlijte jajce, ki ste ga pred tem precedili skozi sito (tako odteče odvečen, tekoč beljak). Kuhajte v vroči vodi, ki naj NE vre 2 minuti nato previdno vzemite iz vode.
  4. Sestavite krožnik: na dva krožnika razporedite jogurt. Po vrhu dodajte jajci in rdečo papriko ter pokapajte z začinjenim maslom. Posujte s svežo baziliko in koprom ter uživajte s popečenimi kruhki.

Izdelki potrebni za recept

Nakupi vse potrebno za recept kar tukaj.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna