Recept MasterChef Slovenija tekmovalca Jureta Pavliča je nastal za prireditvi na glavnem trgu v Kamniku, 16. in 25. junija 2024, ko navijamo za našo nogometno reprezentanco na Euro 2024. Jure je Kamničan in avtomehanik, ki je prestopil na področje kulinarike ter se za to priložnost v sodelovanju s TIC Kamnik odločil ustvariti hot dog iz surovin lokalnih proizvajalcev. Vsaka sestavina ima svojo zgodbo V okviru promocije slovenske kulinarične tradicije z naslovom Okusi Slovenije oz. lokalno pod Okusi Kamnika sta bila vključena tudi Firštov divjačinski golaž Natureta in Polnozrnata gorčica Natureta. Slednja se nahaja v največji zbirki gorčic na svetu v National Mustard Museum v ameriški zvezni državi Wisconsin, medtem ko recept za samo kajžarsko klobaso temelji na družinskem izročilu znanega kamniškega mesarja Antona, majoneza s česnom pa prihaja iz Jate Emone. Avtor fotografije: Aljoša Šlebir, Foto pravljica življenja
Sestavine
- mehka bela štručka
- klobasa kamniška Kajžarca
- majoneza s pečenim česnom
- hrustljava ocvrta čebula (ne pozabite, da je treba na olju popraženi čebuli dati uro ali dve časa, da se razgrnjena na pultu dodobra posuši in dobi hrustljavost)
Sestavine za omako: polnozrnata gorčica Natureta, naliv vloženih delikatesnih kumaric, maslo, sol, med, poper
- svež drobnjak
Postopek
- belo štručko popečemo, da dobimo hrustljavo konsistenco;
- v sredino položimo kuhano klobaso (Kajžarce skuhamo tako, da jih položimo v hladno vodo, ko zavre pa naj se kuhajo 8 minut);
- dodamo omako iz polnozrnate gorčice – na maslu popražimo polnozrnato gorčico in postopoma dodamo med in naliv vloženih kumaric ter začinimo s soljo in poprom;
- dodamo ocvrto hrustljavo čebulo;
- prelijemo z majonezo s česnom in na koncu dodamo še nasekljan sveži drobnjak.