V iskanju pozitivnih bakterij so fermentirane sestavine odlična izbira in jota iz kisane repe ali zelja bo v jesenskih in zimskih časih dobrodošla popestritev jedilnika. Čeprav se z joto najpogosteje razvajamo v gorskih kočah, pa je vseeno lepo, če lahko nekaj te neokrnjene narave in svežega zraka podoživimo tudi v domači kuhinji.
Sestavine
(za 4 osebe)
- 500 g kisle repe ali zelja
- 300 g krompirja
- 300 g rjavega fižola iz konzerve
- 1 večja čebula
- 4 stroki česna
- 2 klobasi ali prekajena svinjska rebrca
- oljčno olje
- rdeča mleta paprika
- majaron
- lovorov list
- črni poper v zrnju
- sol
Postopek
1. V lonec stresemo zelje, ga zalijemo z vodo in kuhamo najmanj pol ure skupaj z lovorjevim listom in s poprom. Če nam je zelje prekislo, ga prej speremo z vodo.
2. V drugi posodi v soljeni vodi krompir skuhamo do mehkega in ga nekoliko pretlačimo skupaj z vodo, v kateri se je kuhal.
3. Dodamo zelje z malo tekočine, v kateri se je kuhalo, in fižol. P
4. okuhamo še deset minut in začinimo.
5. Na olju prepražimo čebulo, česen in narezano klobaso ter vse skupaj stresemo v lonec z zeljem. 6. Premešamo in še toplo postrežemo.
Dober tek!