Slastna cvetačna juha brez smetane bo potešila vašo željo po topli, kremni juhi – brez potrebe po siru. Pečena cvetača poskrbi za odličen okus, malo masla namesto smetane pa jo naredi razkošno kremasto. Recept je za 4 jušne skodelice.
Sestavine
- 1 velika glava cvetače, narezana na velike cvetke
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 1/2 skodelice čičerike Natureta v pločevinki, kozarcu ali bio različici
- morska sol po okusu
- 1 srednje velika rdeča čebula, sesekljana
- 2 stroka česna
- 4 skodelice zelenjavne jušne osnove
- 2 žlici nesoljenega masla
- 1 žlica svežega limoninega soka ali več, če je potrebno
- ¼ čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- 2 žlici drobno sesekljanega svežega peteršilja in krutoni
Postopek
1. Pečico segrejte na 200 °C. Na pekač položite koščke cvetače z 2 žlicama olivnega olja. Cvetačo razporedite v eno plast in jo rahlo potresite s soljo. Pecite, dokler cvetača ni mehka in karamelizirana na robovih, 25 do 35 minut.
2. Ko je cvetača skoraj pečena, v loncu za juho segrejte preostalo žlico oljčnega olja na zmernem ognju. Dodajte čebulo in ¼ čajne žličke soli. Med občasnim mešanjem kuhajte, dokler se čebula ne zmehča in postane prosojna, 5 do 7 minut.
3. Dodajte česen in med nenehnim mešanjem kuhajte, dokler ne zadiši, nato dodajte juho.
4. V lonec prestavite preostalo cvetačo. Ogenj povečajte na srednje visoko in mešanico zavrite, nato pa po potrebi zmanjšajte temperaturo, da ohranite nežno vretje. Med občasnim mešanjem kuhajte 20 minut, da se okusi prepojijo.
5. Ko je juha kuhana, lonec odstavite z ognja in pustite nekaj minut, da se ohladi. Nato vročo juho previdno vlijte v mešalnik in zmešajte.
6. Dodajte maslo in mešajte do gladkega. Dodajte limonin sok in muškatni orešček ter ponovno premešajte. Dodajte sol po okusu.
7. Okrasite s peteršiljem, krutoni in postrezite.