Mediteranska 3

Piščančji fileji z ajvarjem in rebrastim “hasselback” krompirjem

Čas kuhanja: 1h

Izjemen recept za ljubitelje piknikov in predvsem ajvarja! Preden se naslednjič lotite peke piščančjega mesa na žaru ali pa v ponvi, ga prej marinirajte v marinadi iz ajvarja, ki bo poskrbel za vrhunski, sočen okus mesa. Poleg piščanca se odlično prileže pečen rebrast krompir, ki bo navušil vaše goste, tako po okusu kot izgledu, priprava pa je enostavnejša, kot si mislite. Odličen recept in napotke je za vas pripravila kulinarična mojstrica Nina Zorčič.

Sestavine

Hasselback krompir:

  • 10 enako velikih, manjših mladih krompirjev
  • olivno olje
  • sol, poper po okusu
  • timijan ali druga začimba po izbiri

 

Piščanec:

 

Dodatki:

Postopek

  1. Pečico segrejte na 210 stopinj C.
  2. Krompir dobro operite (po želji olupite, ampak mladega krompirja ni potrebno) in osušite.
  3. Ob daljši strani krompirja postavite dve leseni palčki (kitajske palčke so odlične), v krompir pa v enakem razmaku delajte zareze, da dobite podobo harmonike. Bodite pozorni, da na robovih ne zarežete čisto do konca, saj mora ostati krompir v enem kosu. Enako ponovite z vsemi krompirji in jih položite na pekač.
  4. Krompirje dobro pokapajte z olivnim oljem, s pomočjo čopiča olje premažite po celi površini, tudi med rezinami. Tako poskrbimo za hrustljave rezine.
  5. Začinite s soljo in poprom ter dodajte svojo najljubšo začimbo za krompir: timijan, rožmarin, česen v prahu itd.
  6. Krompir pecite v segreti pečici 50-60 minut, po potrebi, če se vrhovi prehitro barvajo rjavo, ga po približno 30 minutah peke pokrijte z alufolijo (tako preprečite, da bi se vrhovi zažgali). Pecite toliko časa, da je krompir znotraj mehek in kuhan, zunaj pa hrustljavo zapečen. Pečen krompir po okusu dodatno posolite in okrasite s svežo baziliko.
  7. Pripravite piščanca. Piščančje fileje očistite in položite v večjo posodo. V posodo dodajte nepekoč ajvar in domač ajvar iz na žaru pečenih paprik Natureta. Začinite s soljo in poprom ter premešajte, da se marinada razporedi po filejih in jih bogato obloži.
  8. Za še bolj intentiven okus pustite fileje počivati v marinadi vsaj 1 uro v hladilniku, če se vam mudi pa jih lahko popečete kar takoj. Okus bo prav tako vrhunski.
  9. Fileje lahko popečete na žaru ali na ponvi, za bolj intenziven okus in sočno meso pa svetujemo dobro segret žar.
  10. Fileje popecite na obeh straneh, za najbolj sočno meso pa svetujemo, da file obrnete samo enkrat – najprej pecite dobrih 5-7 minut na eni strani oz. toliko časa, da se dno rjavo zapeče, nato obrnite in pecite še 5 minut oz. toliko časa, da je file popolnoma pečen. Tako je meso odlično pečeno in se med peko ne izsuši.
  11. Pečene fileje vzemnite z žara in jih postrezite z rebrastim “hasselback” krompirjem z baziliko. Za piko na i dodajte še prilogo ajvarja.

Izdelki potrebni za recept

Nakupi vse potrebno za recept kar tukaj.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna