Jajčevci ali melancani so v poletni kuhinji nepogrešljivi. Vsebujejo veliko vlaknin in različnih antioksidantov, veljajo za dober vir mineralov, kot so cink, železo, fosfor in kalcij, v sebi pa skrivajo tudi veliko vitaminov iz skupine B. Pripravite jih lahko na številne načine - v namazih, v rižotah, v bogatih vegetarijanskih prilogah ali pa jih preprosto popečete na žaru.
Sestavine
Sestavine za 4 osebe:
- 2 večja jajčevca
- oljčno olje
- 450 g mletega mešanega mesa
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 200 ml paradižnikovih pelatov v koščkih Natureta
- 2 čajni žlički rdečega pesta Natureta
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata Natureta
- sol in poper po okusu
- origano
- mleta sladka paprika
- sveži peteršilj
Po želji dodajte še:
- sir (mozzarella ali parmezan)
Postopek
1. Pečico segrejemo na 200 stopinj.
2. Jajčevca operemo in prerežemo po dolgem. Z žlico previdno izdolbemo meso in pazimo, da ne zarežemo v lupino. Ob robu pustimo nekaj mesa (prb. 1 cm širine).
3. Meso jajčevca narežemo na manjše koščke.
4. Notranjost jajčevcev premažemo z oljčnim oljem, začinimo s soljo, poprom in po želji z mletim česnom. Položimo jih na pekač obložen s peki papirjem ter postavimo v pečico za 10-15 min.
5. Lotimo se priprave nadeva. Čebulo in česen na drobno nasekljamo in na hitro popražimo na oljčnem olju.
6. K popraženi zelenjavi dodamo mleto meso in pražimo pet minut, da spremeni barvo.
7. K mletemu mesu vmešamo koščke jajčevca, paradižnikove pelate, paradižnikov koncentrat in začimbe skupaj s svežim peteršiljem. Kuhamo 15 minut. Ob koncu kuhanja vmešamo še dve žlički rdečega pesta in premešamo.
8. Jajčevce po 15 minutah vzamemo iz pečice in jih obložimo z mesnim nadevom. Po vrhu nadrobimo položimo koščke mozzarelle ali nariban parmezan.
9. Polnjene jajčevce položimo v pečico in pečemo 25-30 min, odvisno od pečice.
K polnjenim jajčevcem se odlično podata zelena ali grška solata.