Sveže fige so bogate z vlakninami, vsebujejo veliko kalcija in magnezija ter blagodejno vplivajo na prebavo. Tako sveže kot suhe so zelo sladkega okusa, zato jih lahko v zmernih količinah dodamo jogurtu, skuti in sladicam ter na zdrav način izboljšamo okus marsikatere preproste jedi. Fige pa so v mediteranski kuhinji tudi pogosta sestavina bogatih solat, ki v kombinaciji z izbranimi siri in oreščki ustvarijo prvovrsten okus. Preden se lotite priprave solate s svežimi figami, upoštevajte naslednji namig: Kadar uživate sveže fige, jih prej nežno operite v hladni vodi. Če pa jih za nekaj časa postavite na sobno temperaturo, bodo šele zares razvile svoj okus.
Sestavine
Sestavine za 2 osebi:
- 100 g mlade špinače ali rukole
- 6 – 8 svežih fig
- 2 pesti orehovih jedrc
- 80 g mehkega ovčjega sira feta oz. drugega podobnega sira
Sestavine za preliv:
- 3-4 žlice rdečega balzamičnega kisa Natureta
- 2 žlici oljčnega olja
- 1-2 žlici vode
- 2 žlički delno mlete gorčice z gozdnim medom Natureta
Postopek
- Sveže fige operite v hladni vodi in za nekaj časa pustite na sobni temperaturi. Ta čas se lotite priprave ostalih sestavin.
- Orehova jedrca popecite na rahlem ognju.
- Operite mlado špinačo ali rukolo ter odcedite ovčji sir.
- V posodici ali kozarcu zmešajte sestavine za solatni preliv.
- Sveže fige narežite na poljubno velike koščke.
- Mlado špinačo, fige in popečena orehova jedrca prestavite na pripravljena solatna krožnika ali v dve večji skodelici.
- Vsebino prelijte s solatnim prelivom in posujte z nadrobljenih ovčjim sirom.
Dober tek!