Prebujanje narave s pisanimi cvetovi vse okrog nas, zbudi v naših telesih posebno željo po sočni in pisani hrani, kajne? Pomladne solate lahko pripravimo na 1001 način, a nekatere po svojih sestavinah izstopajo. Ste že poskusili kombinacijo sočnih rdečih jagod z gorčico? Ali pa mehko feto s cvetličnim medom? Vsi ti sočni okusi vas pričakajo v tej pisani solati, idealni za lahko kosilo, malico ali piknik prilogo.
Sestavine
Sestavine za solato:
- 2 pesti mešane zelene solate
- 80 g piščančjih prsi
- ½ avokada
- češnjev paradižnik
- sveže jagode
- sir feta
- žlica grobo mletih lanenih semen in sezama
Sestavine za preliv:
- 1 žlica kamniške gorčice Natureta
- 1 žlica cvetličnega medu
- sok 1 limone (razredčen s 3-5 žlic vode)
- 2 žlici olja
- ščepec popra
- ščepec mešanice provansalskih začimb
- ščepec mletega česna
Postopek
1. Po želji in okusu začinimo in pripravimo piščanca. Lahko ga spečemo v pečici ali pripravimo na žaru.
2. Svežo solato dobro operemo in osušimo.
3. Pripravimo preostale sestavine za solato: operemo in narežemo poljubno količino paradižnika, pest svežih jagod, razpolovimo avokado ter ga pokapamo z limonovim sokom.
4. V kozarcu ali manjši posodici z žlico ali metlico za mešanje zmešamo vse navedene sestavine za solatni preliv. Po okusu dodamo še majhno količino vode ali za več kislosti dodatno žlico limonovega soka.
5. V solatno skledo najprej položimo pripravljeno zeleno solato, ki jo zabelimo z nekaj žlicami solatnega preliva. Nato dodamo še preostale sestavine (piščanec, paradižnik, redkvica, avokado).
6. Po vrhu nadrobimo feto, semena in vse skupaj prelijemo s preostalo količino solatnega preliva.