
Se spomnite tistih posebnih palačink iz svojega otroštva, ki so šle v slast vsem družinskim članom? Gratinirane palačinke so slastna izbira, ki jo lahko postrežemo družini in prijateljem za sladico po lahkem obroku. Jed lahko skoraj v celoti pripravimo vnaprej in tako prihranimo čas. Ko gostje sedejo za mizo, samo še postavimo pekač v pečico in izkoristimo čas za prijetno druženje. Zraven gratiniranih palačink s skuto pa se odlično poda sadni kompot.
Sestavine
Za 10 palačink:
- 3 jajca
- 200 g bele moke
- 4 dcl mleka
- 0,5 dcl gazirane vode
- 1 žlica repičnega ali sončničnega olja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- ščepec soli
Za nadev:
- 500 g posnete skute
- 100 g kisle smetane
- 1 jajce
- 50 g sladkorja
- 1 žlička naribane limonine lupinice
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
Za preliv:
- 100 g kisle smetane
- 1 jajce
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
Za postrežbo:
- sladkor v prahu
- breskov kompot Natureta
Postopek
- V mešalniku zmešamo jajca, mleko, olje, vanilijo in ščep soli. Nato po žlicah dodamo moko in zmešamo v gladko tekočo maso. Na koncu primešamo še gazirano vodo. Maso pustimo počivati 15 minut in jo pred peko še enkrat premešamo.
- Po ogreti ponvi razmažemo malo olja in spečemo tanke palačinke.
- V skledi z vilico zmešamo sestavine za nadev: skuto, kislo smetano, jajce, sladkor, vanilijev sladkor in naribano limonino lupinico.
- Na polovico palačinke namažemo približno 2 žlici nadeva, jo tesno zvijemo in položimo na naoljen pekač. Pri zvijanju pa navznoter zavihamo tudi robove, da med peko nadev ne bo stekel ven. Palačinke v pekač razporedimo tesno eno zraven druge.
- V skledici z vilico gladko zmešamo sestavine za preliv: kislo smetano, jajce in vanilijo. Preliv enakomerno razmažemo po površini palačink.
- Pekač postavimo v ogreto pečico na 180 °C in pečemo 20-25 minut, da se palačinke po vrhu obarvajo zlato-rjavo.
- Palačinke po želji potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo z breskovim kompotom Natureta.
Galerija
Izdelki potrebni za recept
Nakupi vse potrebno za recept kar tukaj.