
Rulade, pite in buhtlji so tradicionalna peciva, ki so ob nedeljah večkrat pridišala v otroške sobe že takrat, ko smo otroci še spali. Rulade in pite za pripravo ne potrebujejo večjih spretnosti, z malo domišljije pa je mogoče ustvariti tudi prave mojstrovine. Iz testa naredimo rožice, s katerimi okrasimo pite, ruladam pa lahko dodamo različne sestavine, ki bodo testo obarvale in ustvarile barvne vragolije. Za buhtlje pa bomo potrebovali malo več časa, da bodo ti majhni sladki »vzhajančki« razvajali in pomirili še tako divje »želodčke«.
Sestavine
500 g mehke moke
60 g masla
2,5 dl mleka
60 g sladkorja
2 jajci
1 zavitek suhega kvasa
strok vanilje
lupino neškropljene limone
2 žlici ruma, pol žličke fino mlete morske soli
Za nadev:
marelično ali slivovo marmelado
80 g masla
Postopek
Moko presejemo v veliko skledo. Dodamo sladkor, izpraskano vsebino stroka vanilje, suhi kvas, drobno naribano limonovo lupino in ščepec soli. Maslo pristavimo in počasi stopimo, potem pa ga zmešamo z mlekom, da dobimo mlačno tekočino. Prilijemo jo k moki, potem pa vse skupaj dobro obdelamo z rokami, lahko pa si pomagamo z električnim ročnim mešalnikom. Traja približno 15 minut, da dobimo gladko testo, ki se loči od posode. Pri tem je dobro vedeti, da bolj ko testo gnetemo, mehkejši in boljši bodo buhteljni. Testo rahlo pomokamo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in v toplem prostoru pustimo, da vzhaja pol ure; v tam času bo naraslo na dvojno količino. Vzhajano testo na hitro še enkrat pregnetemo. Drugi del masla pristavimo in stalimo. Srednje visok pekač namažemo z maslom. Vzhajano testo oblikujemo v svaljek, ki ga narežemo na kolobarje, vsakega pa z roko sploščimo. Na sredo damo po žlico marmelade, nato pa robove poveznemo čez marmelado in zatisnemo.
Vsak buhtelj potopimo v stopljeno maslo, potem pa jih z zatisnjenim delom navzdol sproti zlagamo v pekač, v vrste drugega zraven drugega. Pekač pokrijemo s kuhinjsko krpo, potem pa buhteljne pustimo pol ure, da še nekoliko vzhajajo. Pečico medtem segrejemo na 180 °C. Pekač za 30–40 minut postavimo na drugo rešetko od spodaj navzgor v segreti pečici. Pečene buhteljne postrežemo še mlačne ali hladne, zraven pa se lepo prileže pudingasta vaniljeva omaka ali sladoled. Buhteljni se še posebno dobro priležejo kot posladek po enolončnici.