Lečini polpeti so odličen nadomestek mesnih zato boste nad njim navdušeni vsi vegani in vegetarijanci. Leča vsebuje veliko beljakovin zato vas bo nasitila, za barvo in dodaten okus pa bo poskrbela vložena rdeča pesa. Peso uvrščamo med zelo zdravo zelenjavo z mnogimi zdravilnimi učinkovinami, med drugim vsebuje tudi veliko nitratov, ki dobro vplivajo na krvne žile in uravnavajo krvni tlak. Privoščite si te okusne in hitro narejene polpetke.
Sestavine
Polpeti:
- 140 g leče Natureta (2 mali konzervi)
- 60 g vložene rdeče pese Natureta
- 60 g čičerikine moke (ali mletih ovsenih kosmičev)
- 30 g rahlih ovsenih kosmičev
- 1 manjše jajce
- 40 g čebule
- 1 strok česna
- 1 žlička sojine omake
- 1/2 žličke gorčice Natureta
- 1/2 žličke mlete paprike
- 1/3 žličke soli
- 1/3 žličke popra
- 1 žlička oljčnega olja
Postrežba
- 100 g lahkega grškega jogurta (ali veganskega)
- sok limete
- nasekljan peteršilj ali drobnjak, sol, poper
zelena solata
Postopek
1. Čebulo drobno nasekljamo in popražimo na žlički olja.
2. Proti koncu dodamo nasekljan česen in pražimo še pol minute. Stresemo na krožnik in ohladimo.
3. Vloženo rdečo peso dobro odcedimo in jo stresemo v električni sekljalnik.
4. Dodamo jajce, sojino omako, gorčico, mleto papriko, sol in poper ter zmešamo.
5. Zeleno lečo stresemo iz konzerve na cedilo, speremo in dobro odcedimo. Nato jo stresemo v skledico in pretlačimo z vilicami.
6. V skledico dodamo k leči tekočo mešanico in praženo čebulo ter z vilicami premešamo.
7. Na koncu primešamo še ovsene kosmiče in čičerikino moko.
8. Moko dodajamo postopoma, da dobimo ravno prav gosto maso.
9. Pečico segrejemo na 180° C. Medtem ko se pečica greje, naj masa počiva.
10. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj z žlico polagamo kupčke mase ter jih oblikujemo v polpete (dobimo približno 8 polpet).
11. Pečemo 20 minut na 180° C.
Predlog za postrežbo: Polpete postrežemo z zeleno solato in pomako iz grškega jogurta (ali veganskega jogurta), ki mu primešamo limetin sok, nasekljan peteršilj in začimbe. Dober tek!