Matevž je dobro poznana jed v receptih naših babic. Pogosto ga lahko najdete na jedilnikih gorskih koč, mi pa smo vam pripravili okusen recept z dodanimi mesnimi medaljoni. Osnovna sestavina matevža je rjavi fižol, ki ga zmešamo s kuhanim krompirjem. Rjavi fižol je bogat z beljakovinami in vlakninami, ki poskrbijo za dobro prebavo. Pripravite si okusno jed in uživajte v okusih, ki vas ponesejo nazaj v otroštvo.
Sestavine
- krompir
- rjavi fižol Natureta
- česen
- mesni zrezek po izbiri
- sol
- poper
- kislo zelje Natureta
Postopek
1. Krompir olupimo in narežemo na kocke ter ga damo kuhati. Medtem narežemo meso na kocke.
2. V ponev nalijemo malo olivnega olja in počakamo, da se segreje.
3. V toplo olje položimo mesne kocke. Začinimo jih s soljo in poprom po okusu ter jih zapečemo.
4. Zelje položimo v pekač, nanj pa po celi površini razporedimo zlato zapečene mesne kocke oz. medaljone.
5. Pečemo v pečici 15 minut na 180° C.
6. Ko je krompir kuhan, ga precedimo in vodo, v kateri se je kuhal, shranimo.
7. V isto kozico nato položimo česen, in ko zadiši, mu dodamo fižol.
8. Na nizki temperaturi ju pražimo dve minuti in mu dodamo krompir.
9. Prilijemo še malenkost vode, v kateri se je kuhal krompir, ter vse skupaj pretlačimo. V primeru, da je matevž presuh, po občutku dodajamo vodo.
10. Iz pečice vzamemo zelje z zlato zapečenimi mesnimi medaljoni in vse skupaj lepo postrežemo na krožniku.
Dober tek!