Ječmen je že nekoliko pozabljeno žito, vendar se zaradi izjemnih hranilnih vrednosti vrača v kulinariko. Vsebnost vlaknin na 100 g izdelka surovega ječmena znaša kar 16 g. Njegovo uživanje priporočajo v primerih gastritisa, vnetja debelega črevesa, sečnika, varuje pred boleznimi srca in ožilja, pomaga pri težavah s kožo, artritisu ... Pozitivno vpliva na umske sposobnosti, saj vsebuje magnezij, fosfor, kalij, kalcij in železo … Če želimo nahraniti dobre bakterije, bo ričet zagotovo prava izbira.
Sestavine
(za 8 oseb)
- 500 g ješprenja
- 1 kg prekajenega mesa (rebrca, šunka, klobasa)
- 2 čebuli
- 4 stroki česna
- 3 korenčki
- paradižnik ali paradižnikova mezga
- 300 g fižola
- sveže začimbe (luštrek, peteršilj, drobnjak, timijan)
- sol
- poper
Postopek
1. Če ričet kuhamo s svežim fižolom, ga čez noč namočimo v vodi.
2. Sveži fižol z lovorjevim listom skuhamo do mehkega. Če uporabimo takšnega iz konzerve, ga dodamo pet minut pred koncem kuhanja.
3. Ješprenj dobro splaknemo pod hladno vodo in ga damo v lonec z vodo tako, da je nad njim za tri prste vode.
4. V drugi ponvi popražimo nasekljano čebulo in česen, ko zadiši, dodamo korenček.
5. Popraženo zelenjavo dodamo ješprenju, v lonec damo še narezano meso in sveže začimbe ter sol in poper. Kuhamo približno eno uro.
6. Pred koncem kuhanja dodamo še fižol.
Dober tek