Slovenska 3

Ričet, darilo za probiotike

Čas kuhanja: 1h

Ječmen je že nekoliko pozabljeno žito, vendar se zaradi izjemnih hranilnih vrednosti vrača v kulinariko. Vsebnost vlaknin na 100 g izdelka surovega ječmena znaša kar 16 g. Njegovo uživanje priporočajo v primerih gastritisa, vnetja debelega črevesa, sečnika, varuje pred boleznimi srca in ožilja, pomaga pri težavah s kožo, artritisu ... Pozitivno vpliva na umske sposobnosti, saj vsebuje magnezij, fosfor, kalij, kalcij in železo … Če želimo nahraniti dobre bakterije, bo ričet zagotovo prava izbira.  

Sestavine

(za 8 oseb)

  • 500 g ješprenja
  • 1 kg prekajenega mesa (rebrca, šunka, klobasa)
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • 3 korenčki
  • paradižnik ali paradižnikova mezga
  • 300 g fižola
  • sveže začimbe (luštrek, peteršilj, drobnjak, timijan)
  • sol
  • poper

Postopek

1. Če ričet kuhamo s svežim fižolom, ga čez noč namočimo v vodi.

2. Sveži fižol z lovorjevim listom skuhamo do mehkega. Če uporabimo takšnega iz konzerve, ga dodamo pet minut pred koncem kuhanja.

3. Ješprenj dobro splaknemo pod hladno vodo in ga damo v lonec z vodo tako, da je nad njim za tri prste vode.

4. V drugi ponvi popražimo nasekljano čebulo in česen, ko zadiši, dodamo korenček.

5. Popraženo zelenjavo dodamo ješprenju, v lonec damo še narezano meso in sveže začimbe ter sol in poper. Kuhamo približno eno uro.

6. Pred koncem kuhanja dodamo še fižol.

Dober tek

Izdelki potrebni za recept

Nakupi vse potrebno za recept kar tukaj.

0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je prazna