Pripravite rižoto s hokaido bučo, ki ima še posebej dober maslen okus. Poleg tega vsebuje veliko vitamina A, ki pripomore k boljšemu vidu in krepi zdravje oči. Okusna rižota bo okusno kosilo ali večerja.
Sestavine
250 g riža Arborio
1 šalotka
2 stroka česna
1 dl belega vina
7,5 dl kostne ali zelenjavne juhe
50 g naribanega parmezana
1 žlička jabolčnega kisa
2 žlici kremnega sira
sol
poper
½ buče hokaido
Postopek
Bučo hokaido olupimo in jo narežemo na srednje velike kocke.
Prelijemo jo z oljčnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter pečemo v pečici približno 20 minut (oziroma dokler buča ne postane mehka).
Čebulo in česen sesekljamo in v ponvi pražimo z olivnim oljem do zlato rjave barve. Dodamo riž in skupaj s čebulo pražimo še 2–3 minute. Dodamo belo vino in pustimo, da se vpije.
Po malem dodajamo juho in počakamo, da se skoraj popolnoma vpije. Ko je riž »al dente«, dodamo drobno nariban parmezan, kremni sir in jabolčni kis ter v pečici pečeno bučo.
Začinimo s soljo in poprom; po lastnem okusu dodamo še parmezan in takoj postrežemo.