Slasten segedin in kot priloga kuhsn krompir je bila klasika vsake domače kuhinje naših babic. Poleg slastnega okusa je segedin tudi zelo zdrav, saj je narejen iz kislega zelja, ki velja za kralja med probiotiki. Pripravite ga tokrat malo drugače in ga specie v pečici. Dober tek.
Sestavine
- 1 kozarec Naturetinega kislega zelja
- 600 g svinjske vratovine
- 300 g čebule
- 4 stroki česna
- 2 žici paradižnikove mezge
- 1 čž majarona
- 2 čž mlete paprike
- 1/2 čž kumine
- 4 lovorjevi listi
- 5 zrn popra
- sol in mleti poper
Postopek
1. Pečico prižgemo na 160 stopinj C.
2. V ognjevani posodi, ki bo šla kasneje v pečico, hitro podušimo čebulo, da postekleni in ji nato dodamo še česen, da zadiši.
3. Dodamo na kocke narezano meso in jih dušimo toliko časa, da posivijo.
4. Nato dodamo vse začimbe in dušimo še kakšnih 5 minut, da se okusi med sabo lepo prepojijo.
5. V lonec dodamo še zelje, zalijemo s pol litra tekočine in dobro premešamo.
6. Če želimo, da bo jed bolj kisla, uporabimo zeljnico iz kozarca, v nasprotnem primeru pa dodamo jušno osnovo (ali vodo, če je nimamo).
7. Ko začne omaka nežno brbotati, je čas, da lonec položimo v pečico.
8. Jed pokrijemo in prestavimo v pečico za 20 minut nato lonec odkrijemo in pečemo še nadaljnjih 20 minut.
9. Postrežemo s kuhanim krompirjem, zabeljenim z ocvirki, in uživamo v tradicionalni jedi.